Het leven van Ri Coëme

Henri Ri Coëme werd geboren in Sint-Truiden op 10 februari 1914 en overleed te Antwerpen op 3 juli 1979. Al op jeugdige leeftijd werd zijn talent opgemerkt door zijn leraar, kunstschilder Lambert Lemmens. Hij volgde opleiding aan de Academie van Sint-Truiden, aan Sint-Lucas te Gent en aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Hij verbleef enige jaren in Ronse, maar kwam dan met zijn gezin van drie dochters en twee zonen terug naar Sint-Truiden.

Zijn passie voor kunst

 

Henri Coëme was medestichter van de Koninklijke Kunstkring Sint-Truiden in 1930. Hij was voorzitter van 1970 tot 1979. In 1966 werd hij benoemd tot Directeur van de Academie voor Beeldende Kunst te Sint-Truiden.

Zijn werk bestaat vooral uit komposities, met dikwijls de vrouw, de moeder als hoofdthema. Hij zocht in zijn werk vooral de kern der dingen, hij probeerde door te dringen tot de ziel.

Brandgeschilderd glas

Vanaf 1950 werd hij ook glazenier, waar hij vooral de techniek van gebrandschilderd glas verfijnde. Hij maakte o.a. verschillende complexen van brandglasschilderijen voor de Basiliek van Koekelberg.

In 1962 ging een oude droom van Ri Coëme in vervulling, hij verliet zijn huis aan de Tiense Vest in Sint-Truiden en ging buiten de stad in Gelmen wonen in een ruime villa op een heuvel, omgeven door eeuwenoude bomen van een uitgestrekt park. Het voormalige koetsiershuis en de aanpalende stallingen werden omgebouwd tot een gerieflijk atelier. Hier vond de kunstenaar eindelijk de rust en de stilte waarin hij weldra zou kunnen terugkeren naar zijn eerste en diepste roeping: het chevaletschilderen.

Ons eerbetoon

In grote bewondering kunnen wij hier nu in ons Hotel Ri Coëme ook genieten van de schoonheid en de rust van deze prachtige omgeving, en vooral van het prachtige kunstwerk dat Ri hier achterliet, het glasraam "TEKENS VAN DE DIERENRIEM" uit 1971.

Wij danken de familie Coëme voor het uitlenen van enige stukken uit hun persoonlijke collectie, zodat wij nu ook kunnen genieten van de schoonheid van de kunstwerken van hun vader, Ri Coëme, één van de belangrijkste Haspengouwse schilders uit de vorige eeuw.

"La vie telle qu'elle s'écoule n'est que du temps perdu, et rien n'est vraiment conservé, reconquis et retrouvé que sous l'aspect de l'éternité, qui est celui de l'art." (Marcel Proust)

(Fragmenten uit het kunstboek RI COËME, een artistieke biografie door Prof. Dr. Dirk van der Cruysse)

  

 

Het leven van Ri Coëme-2 Het leven van Ri Coëme-3 Het leven van Ri Coëme-4 Het leven van Ri Coëme-5 Het leven van Ri Coëme-6
Het leven van Ri Coëme-7